Com crear el vostre lloc web

Com crear el vostre lloc web

Menú

La prova inicial del vostre lloc sempre és una bona idea

Quan proveu el vostre lloc per primera vegada

En aquesta etapa hauríeu de tenir escrit el contingut de la majoria de les vostres pàgines. En realitat, és una bona idea no haver escrit la vostra pàgina d'inici en aquesta etapa. Si heu escrit una pàgina inicial, amagueu-la bloquejant-la. No oblideu que provareu a la versió publicada del vostre lloc.

Què provar en aquest moment?

Feu un cop d'ull a la llista de preguntes que heu generat al primer pas.

Hauríeu de poder enumerar les preguntes típiques que un usuari tindrà en compte quan arribi al vostre lloc, però ara és un bon moment per veure si podeu trobar qualsevol altra pregunta que els visitants del lloc puguin arribar. A mesura que escriviu el lloc, poden sorgir noves preguntes.

Aquesta és una molt bona raó per fer proves aviat.

Provant el vostre lloc vosaltres mateixos

Provar el vostre lloc per vosaltres mateixos és un bon començament, però si només el proveu, no ho feu correctament. Haureu d’aconseguir que usuaris reals provin el vostre lloc.

Per provar bé, intenteu posar-vos en la mentalitat del vostre lector. Intenteu fer realment les preguntes que us faran. Per exemple:

 • On es troba aquest negoci?
 • Quant valen els productes o serveis que venen?
 • Tenen altres clients, la gent ha estat satisfeta amb el seu producte?

Aquests són exemples que us cal posar en la pell del vostre lector per fer les preguntes que us faran.
Feu-vos cadascuna de les preguntes que podríeu fer els vostres lectors. Però no respongueu per la vostra pròpia comprensió del vostre lloc. Respon-los a partir del que hi ha realment al lloc. Si trobeu preguntes que no tenen respostes o que són parcials o inadequades, haureu de modificar-les o afegir pàgines per tractar-les. Tot i això, aquesta no és una bona solució per a proves reals, ja que ja sabeu on són les coses. Tindrà dificultats per veure respostes parcials o incompletes perquè la vostra ment tendirà a omplir qualsevol informació que falti.

Proves amb lectors

No hi ha una manera definitiva de provar. Els mètodes depenen realment del contingut del vostre lloc. Però ens agradaria donar-vos algunes línies de guia sobre com procedir.

Els haureu de dir que formen part d’una prova?

  • De vegades és millor no fer-los saber que mentalment constateu què fan i com ho fan. De vegades és possible presenciar persones que fan servir el vostre lloc web sense pensar que s’està mirant.
  • Si heu d'assignar una tasca als usuaris, per exemple, trobar l'adreça de l'empresa o el cost d'un servei, és possible que vulgueu fer-los saber que és per provar i que esteu intentant millorar aquest lloc.
  • Quan els usuaris saben que proven un lloc, solen fer moltes preguntes. No saben si naveguen correctament pel vostre lloc. És important comunicar-los que no hi ha una forma correcta o incorrecta de navegar pel lloc. Feu-los saber que és el lloc que s’està provant i no ells.

Els reptes:

 • Com més semblis ser un "observador neutral" , més possibilitats tindràs de poder recopilar informació important.
 • No us heu d’explicar ni mostrar res. És possible que tingueu la temptació d’agafar el ratolí o d’assenyalar la pantalla. No ho facis.
 • Permetre que la gent utilitzi el lloc per si sola. Deixeu-los llegir el lloc o no llegir-lo. Feu clic als enllaços o no hi feu clic. Recordeu, així usaran els vostres usuaris el vostre lloc.
 • Animeu-los a comentar i pensar en veu alta mentre naveguen pel lloc.
 • No us prengueu les coses personalment. Un dels problemes per gestionar-ho vosaltres mateixos és que també sou la persona que ha fet una inversió important en la construcció del lloc. Si creieu que no podeu ser objectiu, és possible que vulgueu encarregar aquest procés a una altra persona.
 • Al final de la prova, pregunteu a la gent què els agradava i què no. Escolteu i observeu les seves observacions. No et defenses. No ho expliqueu. No discuteixis. Tot això és per millorar el vostre lloc per als vostres lectors. Les seves crítiques són aquí per ajudar-vos.

Repetiu el procés amb diferents persones

Intenteu que una àmplia base de lectors provi el vostre lloc: diferents grups de lectors percebran el vostre lloc de manera molt diferent.

 • Demaneu a un nen que miri el vostre lloc i intenteu trobar les respostes.
 • Les persones grans fan proves meravelloses.
 • Els verificadors haurien d’estar connectats a l’activitat que presenteu, tot i que l’opinió de les persones que no participen a la vostra activitat pot no ser útil.
 • A més, no farà mal, en algun moment, contractar un professional per donar-vos comentaris.

Repetiu aquest procés diverses vegades per assegurar-vos que heu trobat la majoria dels comportaments típics de les persones que naveguen pel vostre lloc i heu respost a totes les preguntes que podrien fer els vostres lectors. Poden sorgir noves preguntes durant aquest procés i és possible que necessiteu afegir o modificar pàgines per respondre a aquestes preguntes.

Observeu com la gent troba o no troba respostes

Les proves poden ser un treball dur, però recordeu que aquest lloc web no és per a vosaltres, sinó per als vostres lectors.

En aquesta etapa hauríeu de garantir:

 • Que l'organització i les etiquetes de les vostres pestanyes permetin als verificadors saber exactament on han de buscar la informació que intenten trobar.
 • Per a cada pregunta hi ha una pestanya òbvia on fer clic.
 • Que els títols dels blocs els permetin volar a través d’una pàgina i anar directament al paràgraf corresponent.
 • Comproveu que no tingueu subjectes enterrats. Són respostes que s’amaguen sota un títol incorrecte o a la pàgina equivocada.
 • Que als llocs on els lectors volen moure’s de manera natural entre pàgines, hi ha enllaços ben col·locats dins del text per facilitar-los aquest procés.
Feu la prova aviat i feu la prova sovint. Cada vegada us ajudarà a millorar el vostre lloc.
Feu la prova aviat i feu la prova sovint. Cada vegada us ajudarà a millorar el vostre lloc.

Aplicant el que heu après de les proves

Amb el que apreneu en aquestes proves, podreu:

- Reviseu els títols dels blocs i de les pàgines , assegurant-vos que reflecteixen amb precisió el contingut que es presenta a sota.

- Afineu els vostres enllaços per ressaltar les paraules clau corresponents.

- Millorar la circulació entre pàgines , un factor important per a la comoditat dels usuaris.

- Agrupeu les pestanyes perquè segueixin una jerarquia natural. Establir una organització que els seus lectors entenguin i segueixin fàcilment.

Seguiu les recomanacions de l'Assistent d'optimització

SimDif té un assistent d'optimització que realitza una prova bàsica del vostre lloc web. No substitueix cap dels passos esmentats anteriorment, però proporciona un recordatori, abans de publicar, per completar alguns dels elements més essencials del vostre lloc.

Mireu el breu vídeo següent per veure l'Assistent d'optimització en acció.

Foto de